در برنامه ضربان شبکه سلامت سیما مجری برنامه میزبان دکتر گلاله اصغری متخصص تغذیه و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران بود و در خصوص تغذیه و تقویت سیستم ایمنی بدن به گفتگو پرداختند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: مسمومیت با ویتامینها زم، مطرح میشود که فرد به مکملها روی آورد، که در خصوص ویتامین D، عوارض جدی به دنبال دارد.
وی گفت: میزان نیاز به ویتامین A، در گروههای ، و سنی متفاوت است، همچنین دریافت ویتامین A، از منابع غذایی، هیچ گونه مسمومیت ایجاد نمیکند، مسمومیت تنها با استفاده بیش از مجاز مکملها در بدن ایجاد می شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: پروبیوتیکها منابع غذایی فرا ویژهای هستند که با اثری که بر فلور طبیعی روده دارند، تولید آنها را افزایش میدهند و باعث افزایش سلامت دستگاه گوارش و همچنین افزایش مقاومت به انسولین، جلوگیری از افزایش چربیهای خون، جلوگیری از سندروم متابولیک و چاقی می شوند. پروبیوتیکها در جلوگیری از عفونتهای تنفسی هم نقش دارند، هر چه تعداد باکتریهای مفید و مثبت افزایش یابد، اثرات مثبت آنها نیز افزایش خواهد یافت،حبوبات و لبنیات با چربیهای ،ر پذیر، زمینه مساعدی را برای افزایش باکتریهای روده و در نتیجه تولید پروبیوتیکها فراهم میکنند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از اسیدهای چرب ضروری که بدن قادر به ساخت آنها نیست نام برد، (اسید چرب امگا ۳ و امگا ۶) و گفت: امگا ۶ واکنش التهابی را در بدن افزایش میدهد، تن، صحیح امگا ۳ نسبت به امگا۶ در بدن، به کاهش التهاب کمک میکند.
وی گفت: منابع غذایی محدودی ویتامین D دارند، زرده تخم مرغ و دستهای از ماهیها حاوی این ویتامین هستند. منبع اصلی ویتامین D را نور خورشید است، نیاز روزانه هر فرد ۱۰۰۰ واحد ویتامین دی است. میزان استاندارد این ویتامین، بین ۳۰ تا ۷۰ نانو گرم به ازای هر میلی متر است و در صورتی که این غلظت به بالای ۱۰۰ میلی گرم به ازای هر میلی لیتر در خون برسد مسمومیت ایجاد میکند.
کارشناس برنامه ماهی و روغن ماهی را منبع جانوری اسیدهای چرب امگا-۳ دانست و همچنین از روغن ک،ا و گردو و به ،وان منبع گیاهی غنی از امگا ۳ نام برد و گفت: اسید چرب امگا۶، در روغن ذرت و روغن آفتابگردان وجود دارد که زمینه التهاب در بدن را افزایش می دهد، بر هم خوردن تعادل بین امگا۳ و امگا۶، باعث ایجاد التهاب در بدن می شود.
کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که بشقاب غذایی روزانه هر فرد باید شامل کدام دسته گروههای غذایی باشد، گفت:لازم است ۵۰ درصد بشقاب از سبزی و میوه، ۲۵ درصد نشاسته و غلات سبوس دار و ۲۵ درصد هم با منابع پروتئینی کامل گردد.
وی افزود: ویتامین C در میوهها و سبزیجاتی مانند: مرکبات، سبزی، فلفل دلمهای و…، به وفور یافت می شود، ویتامین سی محلول در آب است، اما زیاده روی در مصرف مکمل ویتامین C، در ایجاد سنگهای کلیه موثر است.
گلاله اصغری در پاسخ به این سوال که چه ویتامینها یا مواد غذایی در افزایش سیستم ایمنی بدن تاثیرگذار هستند، گفت: سیستم ایمنی بدن بسیار پیچیده است و مواد غذایی هر کدام به نحوی نقش خود را ایفا میکنند.میوهها به ،وان منبع غنی از ویتامینها هستند.
اصغری تاکید کرد: سیر و پیاز با داشتن مادهای به نام آلیسین مقاومت بدن را در قبال ویروسها و قارچها افزایش میدهند و توصیه کرد به شکلهای مختلفی از این دو ماده در غذای روزانه استفاده کنید.