پاکسازی آب از آلاینده‌های سرطان‌زا با طراحی روشی جدید

لیو محقق این پژوهش تصریح کرد: این فناوری جدید نتایج بسیار امیدوارکننده‌ای در تجزیه آلاینده‌های سرطان زا در آب آشامیدنی و انواع مختلف فاضلاب صنعتی نشان داده است.

این فرآیند که در انتظار ثبت به‌،وان اختراع است، آب آلوده را به‌آهستگی با هیدروژن ،یب می‌کند، سپس آب را با نور فرابنفش پرانرژی و با طول موج کوتاه منفجر می‌کند. هیدروژن مولکول‌های آب را دوقطبی می‌کند تا واکنش‌پذیرتر شوند؛ در حالی که نور واکنش‌های شیمیایی را کاتالیز (تسریع) می‌کند و این آلاینده‌های PFAS یا مواد پُلی و پِرفِلوئوروآلکیل را از بین می‌برد. ضربات پیاپی، پیوند‌های قوی شیمیایی فلوئور (،صر شیمیایی) را به کربن تجزیه می‌کند که این آلاینده‌ها را بسیار پایدار و در محیط انباشته می‌کند. در حقیقت، ت،یب مولکولی PFAS در مقایسه با سایر روش‌های تصفیه آب با اشعه ماورای بنفش، از ۱۰ درصد به حدود ۱۰۰ درصد افزایش می‌یابد؛ در حالی که هیچ محصول جانبی یا ناخالصی نامطلوبی تولید نمی‌شود.

هایژو لیو (Haiz،u Liu) دانشیار گروه آموزشی مهندسی شیمی و محیط زیست دانشگاه کالیفرنیا ریورساید درمورد این تحقیق گفت: پس از برهم‌کنش، هیدروژن به آب تبدیل می‌شود. مزیت این فناوری این است که بسیار پایدار است.

به گفته آژانس حفاظت از محیط زیست آمریکا، نمونه‌هایی از محصولات حاوی PFAS عبارت هستند از کاغذ‌های مقاوم به چربی، کیسه‌های مخصوص بودادن ذرت در مایکروویو، جعبه‌های پیتزا و بسته‌بندی‌های آب‌نبات؛ محصولات ضد لکه و ضدآب که برای شست‌وشوی فرش و اثاثیه و لباس استفاده می‌شود؛ محصولات پاک‌کننده؛ ظروف ن،ب؛ رنگ‌ها، روغن جلا و درزگیرها.

این فناوری شامل تاباندن نور فرابنفش با طول موج کوتاه به مخازن تصفیه برای تحریک مولکول‌های آب است.

منبع: وبگاه فیز


منبع: https://www.yjc.news/fa/news/8309555/%D9%BE%D8%A7%DA%A9%D8%B3%D8%A7%D8%B2%DB%8C-%D8%A2%D8%A8-%D8%A7%D8%B2-%D8%A2%D9%84%D8%A7%DB%8C%D9%86%D8%AF%D9%87%E2%80%8C%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%B3%D8%B1%D8%B7%D8%A7%D9%86%E2%80%8C%D8%B2%D8%A7-%D8%A8%D8%A7-%D8%B7%D8%B1%D8%A7%D8%AD%DB%8C-%D8%B1%D9%88%D8%B4%DB%8C-%D8%AC%D8%AF%DB%8C%D8%AF

دسته‌بندی آلاینده‌های سرطان‌زا که به‌،وان «مواد شیمیایی همیشگی» شناخته می‌شوند، ممکن است همیشگی نباشد؛ زیرا دانشمندان محیط زیست و مهندسی شیمی در دانشگاه کالیفرنیا، ریوِرساید در آمریکا، به‌تازگی روش‌هایی جدید برای تجزیه شیمیایی مواد مضر موجود در آب آشامیدنی به ،یباتی کوچک‌تر، منتشر کرده‌اند. ،یبات کوچک‌تر یادشده اساساً بی‌ضرر هستند.

براساس بررسی‌های صورت‌گرفته، قرارگرفتن در معرض میزان خاصی از PFAS با عوارض زیادی مرتبط هستند که عبارت هستند از افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات، سرطان کلیه و سرطان بیضه، کاهش باروری، افزایش فشار خون بالا در ،ن باردار، تأخیر رشد کودکان، وزن کم در هنگام تولد و بلوغ زودرس.

PFAS خانواده‌ای متشکل از هزاران ،یب شیمیایی است که مشخصه آن اتم‌های کربن فلوئوردار با پیوند‌های شیمیایی بسیار محکم است که به طور نامحدود در محیط باقی می‌مانند و به همین دلیل به آن‌ها مواد شیمیایی همیشگی می‌گویند. از دهه ۱۹۴۰، از این ،یبات به دلیل قدرت مقاومتشان در برابر گرما، آب و لیپید‌ها در هزاران محصول مصرفی به صورت گسترده استفاده شده است.